Tarvitsemme virkistysalueita asuinalueille

Terveys ja hyvinvointi tulee ottaa nykyistä paremmin huomioon kaupunkisuunnittelussa. Erityisesti virkistysalueiden säilyttämiseen, kehittämiseen ja saavutettavuuteen tulee panostaa.

Luonnossa liikkuminen auttaa palautumaan stressistä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että luontoliikunta muun muassa alentaa verenpainetta ja tasoittaa sykettä.

Olen itsekin huomannut, että ulkoilu parantaa mielialaa ja auttaa unohtamaan arjen huolet.

Nyt, kun koronapandemia on sulkenut kohtaamispaikat, lähiluonnon merkitys hyvinvoinnin edistämisessä korostuu entisestään. Läheltä kotia löytyvä puisto, metsä tai järvi madaltaa kynnystä lähteä retkelle, lenkille, hiihtämään tai vaikka uimaan.

Meillä tamperelaisilla on se etu, että järviä, metsiä, ja monia ulkoliikuntapaikkoja löytyy ihan lähinurkilta. Näiden säilyminen ei kuitenkaan ole itsestään selvää. Vääntöä on Tampereellakin käyty esimerkiksi siitä, voidaanko Ruotulan golf-kentälle rakentaa. Itseäni kaihertaa Hervannan laskettelukeskuksen sulkeminen. En tunne sulkemispäätöksen taustoja, mutta itse olisin kyllä jatkossakin käynyt siellä lasten ja ulkomaisten vieraideni kanssa.

Luontoa lähiöihin

Pyynikki ja Kauppi ovat Tampereen helmiä, mutta luontoa tarvitaan myös kaikkiin lähiöihin. Ihannetapauksessa voit lähteä lounaskävelylle luontoon suoraan kotioveltasi ja päiväkotilapset pääsevät ihmettelemään ötököitä, bongailemaan lintuja tai keräämään kiviä ja maahan pudonneita lehtiä vaikka joka päivä! Kuulin ystävältäni Mirja Salmijärveltä, että esimerkiksi Ikurin päiväkodin piha ja lähiympäristö tarjoavat lapsille monenlaisia luontoelämyksiä ympäri vuoden.

Itselleni tärkeitä ulkoilupaikkoja ovat muun muassa Niihama, Alasenjärven ympäristö, Näsijärven rannat ja Takahuhti-Pappilan peltoniityt.

Tampereella on kuitenkin myös alueita, joilta luontoelementit katoavat täydennysrakentamisen myötä. Esimerkiksi Pappilan ja Takahuhdin päiväkotien pienillä pihoilla puut ja pensaat loistavat poissaolollaan. Ulkoilu on minulle tärkeää ja tiedän, että niin se on monille muillekin! Haluan pitää virkistysalueiden puolia ja lisätä viheralueita myös lähiöihin ja keskustaan.

Tämän jutun kuva on otettu maaliskuussa 2021 Kintulammilla.

Lue lisää:

Mirja Salmijärven kanssa kirjoitimme Aamulehteen 5.3.2021:
https://www.aamulehti.fi/lukijalta/art-2000007837707.html?fbclid=IwAR0E43KB2zFXII27_-dGer_7bo9cJ4J0OW3Kqk9XTmxkUQ8hOkQVKoKb2tE

Luonnonvarakeskus Luken sivuilta löytyy tiivis yhteenveto luonnon hyvinvointivaikutuksista:
https://www.luke.fi/tietoa-luonnonvaroista/virkistyskaytto/luonnon-hyvinvointivaikutukset/